Spullenbak_lang_diap_RGB
Ondernemers

Organisaties en bedrijven uit de Haagse regio gaan aan de slag met gebruikte materialen of spullen die in de Spullenbak worden gestopt. 

Lokale krachten

Er wordt zoveel mogelijk samengewerkt met organisaties en bedrijven uit Den Haag.

Door jouw deelname kunnen deze bedrijven:

  • Tassen van jouw oude winterjas maken.
  • Oude computerspullen repareren voor kinderen met een laag inkomen.
  • Jouw oude shampoo flessen omtoveren in o.a. afvalbakken en bankjes.
  • Het leer van jouw oude jas gebruiken om er tasjes en portemonnees van te maken.
  • En nog veel meer! Kijk hieronder voor meer inspiratie.
Stichting Stunt
Bij Stichting Stunt zijn kapotte fietsen, lege plastic flesjes, restjes kaarsen of behang beginmaterialen i.p.v. restmaterialen. Met de kunststof recycle lijn maken ze nieuwe producten van gebruikt plastic. Van PET flesjes worden plastic (wand)tegels gemaakt, in opdracht van een tegelproducent. De dopjes worden omgevormd tot lampenkappen of placemats. Met dit volledig circulaire project laten ze zien dat je lokaal, duurzaam en sociaal ondernemen helemaal ‘rond’ kunt maken.
Koema
Koen Noordenbos, Delftse kunstenaar en oprichter van Koema, heeft een ongebreidelde liefde voor afvalstoffen. Hij heeft een ongebruikelijk oog voor het ontdekken van schoonheid in toeval, bijproducten van in massa geproduceerde consumptiegoederen, achterhaald design, culturele tradities en zelfs de expressie van kunst in het publieke domein. Zijn ontwerpen zijn een uiting van zijn waardering en fascinatie voor de onverwachte charme die hij vindt in afvalstoffen en gedateerd materiaal.
Happy-HArt-Work
Biek Krijgsman van Happy-HArt-Work is beeldend kunstenares en naast het maken van tekeningen en schilderijen, werkt ze voornamelijk met mixed media recycle art. Van allerlei soorten afvalmateriaal maakt Biek wandobjecten, tasjes, kleedjes en overige kunstzinnige uitspattingen om vrolijk van te worden. Ze biedt regelmatig workshops aan voor kinderen en volwassen om samen met deze materialen creatief aan de slag te gaan.
Recycle Warrior
Patrick de Leede (de Recylcle Warrior) is een Haagse Trash Art kunstenaar. Elektrisch materiaal wordt ontleed, plastic smelt opnieuw samen en zo creëert hij nieuwe vormen. De toeschouwer van zijn werk wordt geconfronteerd met de materialistische aard van ons westerse bestaan. De tijdelijkheid van iets bezitten en de circulatie daarvan; het consumeren en weer weggooien, zijn allemaal terug te vinden in zijn kunstwerken.
Studio April
Amanda Hofman van Studio April maakt van gebruikt leer afkomstig van riemen, tassen, meubels en bijvoorbeeld kleding nieuwe tassen en lederwaren in haar atelier. Met deze restjes leer repareert zij ook tassen die kapot zijn.
Escamp voor Vrouwen
Escamp voor Vrouwen maakt van oude gordijnen en lappen stof gordijnen. Deze gordijnen zijn bedoeld tegen tocht in woningen die niet goed geïsoleerd zijn in Escamp en worden gratis verstrekt aan bewoners.
Gered Gereedschap
Gered Gereedschap Den Haag knapt oud gereedschap en naaimachines op die worden verstuurd naar opleidingen, scholen en vaklieden in ontwikkelingslanden. De stichting zoekt oud (elektrisch gereedschap). Van boormachines tot en met schroevendraaiers. Naaimachines en gereedschapskisten zijn ook gewenst.
RecycleClub
RecycleClub richt zich op het recyclen van gebruikte inktcartridges. Deze worden schoongemaakt en voorzien van nieuwe inkt. De merken waar RecycleClub erg in is geïnteresseerd zijn inktcartridges van de merken HP, Canon en huismerken van hetzelfde formaat.
Basisschool Grote Beer
Basisschool Grote Beer in het Haagse Moerwijk zoekt knutselmaterialen. Kurken, restjes wol, eierdozen, kleine kartonnen doosjes, tijdschriften en kranten en dopjes van bierflesjes en plastic flessen ziet de school graag tegemoet.
Link2Cycle
Link 2 Cycle maakt zoekt oude fietsonderdelen die worden verwerkt tot interieurproducten en lampen. Zo kan van een fietslamp en een tandwiel een one-of-a-kind lamp worden gemaakt en van een versleten zadel een gewei, vergelijkbaar met dat van een rendier, voor aan de muur. Link 2 Cycle leert mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de fijne kneepjes van het fietsenmaken.
Het Meisje met de Zaag
Judith van der Meer uit Den Haag, ofwel Het Meisje met de Zaag, maakt of pimpt meubels en interieurspullen. Die worden verkocht, gebruikt voor de styling van evenementen of bij particulieren thuis. Van der Meer zoekt stripboeken, deurknopjes, wieltjes van rolschaatsen of skeelers die zij een tweede leven kan geven in haar producten.
Kringloop Den Haag
Kringloop Den Haag knapt kleding op in het eigen atelier. Stoffen en naaigerei zijn daarom welkom. Ook zoekt het bedrijf kralen en kapotte sieraden die worden gerepareerd en opgefrist. Van afgedankte cd’s en dvd’s worden door een partnerbedrijf kaarsenstandaards gemaakt. Hobbymaterialen, zoals schildersbenodigdheden (kwasten, verf) en decoratiematerialen, zijn handig om diverse producten te pimpen en geschikt te maken voor de verkoop.
Mosaico
Mosaico is de ambachtelijke weverij van het werk- en leercentrum van Middin aan de Weesperstraat in Den Haag. De deelnemers van Mosaico leren op ambachtelijke wijze om van (biologisch) katoen, plastic boodschappentassen, koffieverpakkingen en raffia (een dun touw gemaakt van repen raffiapalm dat afkomstig is uit de tuinbouw) stof te maken. Hiervan worden tassen en wijnzakken gemaakt. Ook wordt oud leer gezocht om sleutelhangers van te maken.
Vinylrecycling
Vinylrecycling maakt nieuwe grondstoffen van ‘alles wat je met de mond kunt opblazen’ en bedoeld is voor waterpret. Denk aan opblaaskrokodillen of zwembandjes. Het PVC, een plasticsoort die in deze producten is verwerkt, wordt gemalen. Dit gemalen PVC wordt verwerkt in nieuwe producten door aangesloten bedrijven. Denk aan tuinslangen, laarzen, slippers en vloeren. Ook zoekt het bedrijf vinylplaten zonder hoes en pasjes: van pinpassen, en creditcards tot aan gebruikte klantenkaarten.
Papierschepperij Gunter
Middin heeft een papierschepperij aan de Guntersteinweg 70 in het Haagse Moerwijk. Van katoenen textiel, het liefst lakens in de kleur wit, wordt door deelnemers van het werkleerbedrijf papier gemaakt. Van dit papier worden wenskaarten gemaakt en geboorte- en trouwkaarten in opdracht.
Copiatek
Copiatek knapt voor Spullenbak oude ict-producten, laptops, (oplaad)snoeren en telefoons, op. Dat doet het bedrijf met mensen met een afstand op de arbeidsmarkt. De opgefriste ict-producten worden voor een lage prijs doorverkocht of geschonken aan maatschappelijke instellingen.
Bijzondere samenwerking bij Made in Moerwijk
Made in Moerwijk
Made in Moerwijk maakt tassen van oude winterjassen. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verwerken de jassen tot rugtassen. Deze tassen worden online verkocht, op beurzen of in opdracht gemaakt. Hagenaars kunnen ook een tas laten maken van hun eigen winterjas.

Ook aan de Spullenbak als ondernemer

Wordt jij als bedrijf, organisatie of maker ook enthousiast van de Spullenbak, en ben je gevestigd in Den Haag? Je kunt je aanmelden als je nieuwe producten of grondstoffen kunt maken van gebruikte (huishoudelijke) spullen.