Ondernemers

Makers uit de Haagse regio gaan aan de slag met materialen en spullen die jij in jouw Spullenbak stopt.

We werken samen met makers uit de regio Den Haag. Van jouw spullen maken zij prachtige nieuwe producten.

Potjeskast
De Potjeskast bestaat uit 25 potjes met materialen voor kinderen. De inhoud van de potjes nodigt kinderen uit tot spelen, maken en ontdekken. De potjes zijn gevuld met spullen die de fantasie prikkelen. Elke maand stuurt de Potjeskast nieuwe potjes naar scholen, kinderopvang, gastouders en kinderen thuis.
Sox2Sox
Sox2Sox maakt alle sokken in The New Farm aan de televisiestraat. Daar zitten ze tussen allemaal circulaire ondernemers helemaal op hun plek. Van sportsokken tot hippe sokken, van werksokken tot sokken met eigen ontwerp: ze leveren topkwaliteit van Nederlandse bodem aan de hele wereld. En dat doen ze zo duurzaam als het maar kan.
De Eker
Wist je dat het gemiddeld 10 jaar duurt voordat de kurkenbast, waar de wijnkurk uit wordt gemaakt, weer is aangegroeid om te oogsten? Zonde dus om een kurk na één keer poppen weg te gooien. Daar hebben ze bij De Eker wat op gevonden. 
Hoeve Biesland – Boerderijwinkel
Bij een boerderijwinkel denken veel mensen aan een klein pittoresk winkeltje. Pittoresk is onze winkel zeker, maar klein zeker niet! Naast rauwe melk, biologisch vlees uit eigen slagerij, brood uit onze biologische bakkerij, groenten uit eigen tuin en zuivel van eigen koeien hebben we een breed assortiment streekproducten. Al 10 jaar lang zijn mensen met afstand tot de arbeidsmarkt welkom voor dagbesteding. Onder professionele begeleiding kunnen ze werken in onze moestuin, koeien verzorgen, brood bakken, of meedraaien in de drukbezochte winkel vol biologische producten. Hoeve Biesland maakt gebruik van jouw recyclede eierdozen voor de biologische eieren die van onze kippen afkomen.
Middin
Onze medewerkers werken onder andere voor de egelopvang in Zoetermeer. Voor de egels maken ze slaapzakjes, gevuld met versnipperde kranten. Ook knippen zij van lakens en handdoeken lappen, waarmee ze de egelopvang schoonmaken. Daarnaast versnipperen ze boeken en tijdschriften. Deze snippers worden wekelijks opgehaald door een bedrijf die het recyclet.
Stichting Stunt
Restmaterialen? Wij zien in elk restje juist weer een begin! Kapotte fietsen, lege plastic flesjes, restjes kaarsen of behang: bij Stunt zijn het beginmaterialen. Wij worden er heel creatief van. Onze mensen doen bij Stichting Stunt vrijwilligerswerk, of we bieden een leerwerktraject richting betaald werk, in samenwerking met de gemeente Delft. Stichting Stunt heeft acht leerwerkbedrijven; een naaiatelier, een houtwerkplaats, een fietsenwerkplaats, een upcycle werkplaats, een zeefdrukkerij, Plusklus voor onderhoud, een lunchplek en Canal Hopper Delft. We maken notitieboekjes en bureaulampen. Maar ook riemen, armbanden en sleutelhangers. Met onze kunststof recycle lijn maken we nieuwe producten van gebruikt plastic dat de Stuntmensen zelf inzamelen bij lokale sportverenigingen. Van PET flesjes worden plastic (wand)tegels gemaakt, in opdracht van een tegelproducent. De dopjes worden omgevormd tot lampenkappen of placemats. Met dit volledig circulaire project laten we zien dat je lokaal, duurzaam en sociaal ondernemen helemaal ‘rond’ kunt maken.
Koema
Koen Noordenbos, Delftse kunstenaar en oprichter van Koema, heeft een ongebreidelde liefde voor afvalstoffen. Hij heeft een ongebruikelijk oog voor het ontdekken van schoonheid in toeval, bijproducten van in massa geproduceerde consumptiegoederen, achterhaald design, culturele tradities en zelfs de expressie van kunst in het publieke domein. Zijn ontwerpen zijn een uiting van zijn waardering en fascinatie voor de onverwachte charme die hij vindt in afvalstoffen en gedateerd materiaal. Al zijn werk wordt met de hand geoogst, geselecteerd en vervaardigd en bestaat voor het grootste deel uit gerecyclede en gevonden materialen. Koen wil mensen inspireren om de esthetische waarde van afvalstoffen te herontdekken, te koesteren en zelfs met trots te dragen.
Return Club
De Return Club zorgt dat plastics weer een nieuw leven krijgen. Juist met plastic kan dit heel goed doordat het (vrijwel altijd) gesmolten kan worden en opnieuw vormgegeven voor een nieuwe functie. De Return Club sorteert het op soort en op kleur en malen het vervolgens tot korrels. Dit zogenaamde granulaat wordt gevoed in de machines waarmee vervolgens nieuwe producten gemaakt worden. En, mocht het nieuwe leven niet mooi genoeg zijn, besef dat elke kilo gerecycled plastic zo'n 3kg CO2 bespaard heeft wanneer het was verbrand.
Gered Gereedschap
Gered Gereedschap Den Haag knapt oud gereedschap en naaimachines op die worden verstuurd naar opleidingen, scholen en vaklieden in ontwikkelingslanden. De stichting zoekt oud (elektrisch gereedschap). Van boormachines tot en met schroevendraaiers. Naaimachines en gereedschapskisten zijn ook gewenst.
Atelier Weesperstraat
Atelier Weesperstraat (voorheen Mosaico) is de ambachtelijke weverij van Middin. De deelnemers leren op ambachtelijke wijze om van (biologisch) katoen, plastic boodschappentassen, koffieverpakkingen en raffia stof te maken. Hiervan worden tassen en wijnzakken gemaakt.
Vinylrecycling
Vinylrecycling maakt nieuwe grondstoffen van ‘alles wat je met de mond kunt opblazen’ en bedoeld is voor waterpret. Denk aan opblaaskrokodillen of zwembandjes. Het PVC, een plasticsoort die in deze producten is verwerkt, wordt gemalen. Dit gemalen PVC wordt verwerkt in nieuwe producten door aangesloten bedrijven. Denk aan tuinslangen, laarzen, slippers en vloeren. Ook zoekt het bedrijf vinylplaten zonder hoes en pasjes: van pinpassen, en creditcards tot aan gebruikte klantenkaarten.
Papierschepperij Gunter
Middin heeft een papierschepperij aan de Guntersteinweg 70 in het Haagse Moerwijk. Van katoenen textiel, het liefst lakens in de kleur wit, wordt door deelnemers van het werkleerbedrijf papier gemaakt. Van dit papier worden wenskaarten gemaakt en geboorte- en trouwkaarten in opdracht.
Copiatek
Copiatek knapt voor Spullenbak oude ict-producten, laptops, (oplaad)snoeren en telefoons, op. Dat doet het bedrijf met mensen met een afstand op de arbeidsmarkt. De opgefriste ict-producten worden voor een lage prijs doorverkocht of geschonken aan maatschappelijke instellingen.

Als maker aan de Spullenbak?

Word jij als bedrijf, organisatie of maker ook enthousiast van de Spullenbak?  Neem contact met ons op!