De Eker

De Eker

Wist je dat het gemiddeld 10 jaar duurt voordat de kurkenbast, waar de wijnkurk uit wordt gemaakt, weer is aangegroeid om te oogsten? Zonde dus om een kurk na één keer poppen weg te gooien. Daar hebben ze bij De Eker wat op gevonden. 

Hier worden de kurken gesorteerd op verschillende kwaliteiten en worden de plastic stoppers, vervuilde kurken en metalen eruit gefilterd. De gesorteerde kurken worden vervolgens vermalen tot kurkgranulaat of kurkpoeder. De Eker heeft een maalmachine met verschillende zeven om zo verschillende korrelgroottes te kunnen maken. Hiermee worden met een 100% natuurlijke binder weer nieuwe producten van gemaakt.

De Eker doet regelmatig onderzoek naar nieuwe samenstellingen, nieuwe binders of nieuwe toepassingen met designers, kennisinstellingen en studenten rondom hergebruik van kurk. Bijvoorbeeld naar nieuwe gevel- of vloerafwerking, toepassing met biobased epoxy, cosmetica en biocomposieten.

Zo worden kurken op een hoogwaardige manier  hergebruikt. En voorkomen we éénmalig gebruik. Door deze nieuwe toepassingen kan een kurk na zijn eerste gebruik  wel 100 jaar of langer mee!

Bij De Eker maken ze:
Kurk granulaat
De Eker vind je hier: