Spullenbak is een Haags initiatief waarbij bewoners en lokale ondernemers de krachten bundelen om nieuwe producten te maken van spullen of materialen die normaal gesproken in de prullenbak belanden. U stopt uw afgedankte spullen in de Spullenbak, wij halen de volle bak bij u thuis op en zorgen ervoor dat uw spullen bij de ondernemers terecht komen die deze spullen een tweede leven gaan geven.
In de Spullenbak kunt u oude spullen stoppen, zoals een kapotte emmer, oude telefoon of gebroken kopje. Het soort spullen dat in de Spullenbak wordt ingezameld, wordt bepaald door het type grondstof waarnaar de aangesloten ondernemers op zoek zijn. Wij zamelen vraaggericht in zodat we ervoor kunnen zorgen dat alle spullen ook daadwerkelijk een nieuw leven krijgen. Er komen regelmatig nieuwe ondernemers bij en er worden ook nieuwe spullen ingezameld.
Klik hier voor een overzicht van de spullen die we op dit moment inzamelen.
Spullenbak is een initiatief zonder winstoogmerk dat tot stand is gekomen door een samenwerking tussen Made in Moerwijk (MiM), Haagse Milieu Services (HMS) en de gemeente Den Haag. Spullenbak wordt mede mogelijk gemaakt door alle bewoners die meedoen door hun afgedankte spullen aan te bieden en de lokale ondernemers die deze spullen van de afvalberg redden en er waarde mee creëren.
Spullenbak wil de circulaire economie in Den Haag stimuleren. Dat betekent een economisch model voor de stad zonder afval, waarin grondstoffen continu worden hergebruikt in een lokaal kringloopsysteem. Dankzij Spullenbak wordt de afvalberg verkleind, belanden minder spullen in de verbrandingsoven en minder stikstof in de lucht. Klinkt ingewikkeld? Dat valt hartstikke mee.
Om te onderzoeken wat de beste vorm is voor het Spullenbak-project wordt in 2022/2023 een pilot gedraaid onder duizend huishoudens in stadsdeel Segbroek en Moerwijk. Er wordt onder meer gekeken naar de hoeveelheid spullen die wordt ingezameld, maar ook naar de kwaliteit ervan, het ophaal- en sorteerproces en de kosten hiervan.
De ervaringen van de deelnemers en ondernemers worden ook meegenomen om een handig en snel inzamel- en ophaalsysteem op te zetten dat uiteindelijk over de hele stad kan worden uitgerold. Eind 2023 wordt het project geëvalueerd met de input van alle deelnemende bewoners en ondernemers.