Jij stopt jouw kurk in de Spullenbak. En De Eker maakt er krukgranulaat of -poeder van. En daarmee worden weer nieuwe producten gemaakt. Vandaag gingen we met Richard de la Roy en Arnoud Hanenburg van De Eker op bezoek bij het GreenTechLab van Fontys in Venlo.
Samenwerken aan innovatie
De Eker en Fontys werken samen aan innovaties rondom het inzamelen en verwerken van kurk. Het GreenTechLab werkt met studenten aan het optimaliseren van de kurk-sorteerlijn. AI (kunstmatige intelligentie) wordt ingezet om kurken te herkennen.
Engineering opleiding het Gilde
Voor hun afstudeeropdracht werken 5 engineer-studenten aan de machines in de sorteeropstelling. Zo is er bijvoorbeeld een machine die de kurk halverwege door het midden snijdt. Zo kan de AI-technologie beter zien of de kurk van plastic of van natuurkurk is gemaakt.
Waarom is dit belangrijk?
Er zijn 10 verschillende flessenstoppers (zoals zij het mooi noemen). De kwaliteit van de flessenstopper bepaalt waar het opnieuw voor kan worden gebruikt. Natuurkurk is de meest waardevolle grondstof. Door de verschillen in kwaliteit is het belangrijk dat de kurken goed gescheiden worden. Met de hand is dit een flinke klus, zeker met de ambities van de Eker. Dus een mooie taak voor studenten om hier een technische oplossing voor te bedenken.
Zuinig op natuurkurk
Kurk groeit als schors aan een boom. De boom moet eerst 25 jaar groeien voordat er voor het eerst van geoogst kan worden. Het kost een boom ongeveer 10 jaar om opnieuw aan te groeien en een nieuwe kurkbast te vormen. Zonde dus om jouw kurk bij het restafval te gooien.
Met de feestdagen….
We gebruiken in Nederland 240 miljoen kurken per jaar! Die gooien we na 1 keer gebruiken gewoon weg. En dat terwijl jouw kurk wel 100 jaar of langer mee kan gaan. Dus gooi jouw kurk niet in de prullenbak, maar in de Spullenbak!
Maak vandaag nog een afspraak!